Організація харчування у 2021-2022 н. р.

/Files/images/22022021/Изображение.JPG

Харчування по-новому

В Україні з початку 2022 року завершився перехідний період впровадження реформи шкільного харчування. До цього тривав процес закупівель та освоєння нових технологій приготування страв.
Так, з цього року всі школи зобов'язані при формуванні меню зменшити кількість цукру в 2-2,5 рази, збільшити кількість фруктів до 100 г та зменшити кількість хліба на один прийом їжі. А також збільшити у раціоні школярів кількість м'яса птиці та молочних продуктів.
Приблизно 75% продуктів у їдальнях мають бути рослинного походження: овочі, салати, злакові, фрукти та ягоди.
Водночас у шкільних буфетах забороняється продавати солодкі хлібобулочні вироби, газовані напої, непастеризовані соки та молочні продукти, каву та продукти з високим вмістом цукру чи солі, консервантів, барвників та ароматизаторів.
Отримавши таку офіційну інформацію, ми у нашому закладі вирішили поцікавитися в учнів, чи відчули вони зміни у харчуванні. З’ясувалося, що гарячим харчуванням у закладі охоплено 60% учнів від загальної кількості, 35% харчуються або буфетною продукцією, або принесеною із собою їжею; 5% учнів не харчуються зовсім. Серед тих, хто бере обіди в їдальні, всі задоволені якістю приготовлених кухарями страв, а зміни у меню відчула незначна частина дітей. Найбільше відчули покращення учні 6-го класу, які звернули увагу на нові цікаві назви страв, їхню подачу та смакові якості. Старшокласники здебільшого оцінили зміни в сенсі позитивного впливу корисних страв на своє здоров’я, хоча і незадоволені тим, що заборонили продавати мінеральну воду. А появою у шкільному меню фруктів задоволені усі школярі, побоюючись тільки, що «фруктове меню» обмежиться лише яблуками.
Завдяки тому, що процесом приготування страв у нашій їдальні опікується шеф-кухар Шур Валентина Миколаївна, фахівець з великим досвідом роботи, ми маємо гарні відгуки від учнів, батьків та педагогів про нове шкільне харчування.
ЗДВР Грекова І.Ю.

Шановні батьки, учні та працівники закладу!

Інформуємо вас про те, що харчування у закладі здійснює Товариство з обмеженою відповідальністю "РАМЕДАС-УКРАЇНА". Яке, у свою чергу, повідомляє, що в зв'язку із підняттям споживчих цін на продукти харчування (що збільшує собівартість сировини), збільшенням адміністративних та виробничих витрат на надання послуг, встановлює наступні ціни на харчування:

- 25.00 грн вартість сніданку;
- 28.00 грн вартість для ГПД;
- 12.00 грн вартість мінікомплексу.
З 1 січня 2022 року грошова норма вартості харчування одного дня на 1 дитину у дошкільній групі-комплекті – 45.00 грн. Батьківська плата за харчування в дошкільній групі становить 70% від вартості харчування.

Одним із пріорітетних напрямів формування безпечного освітнього середовища закладу освіти є осучаснення системи шкільного харчування, реформування якої відбувається за ініціативи та під патронатом Першої леді України Олени Зеленської відповідно до Національної стратегії розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у новій українській школі, схваленої Указом Президента України від 25.05.2020 року № 195/2020

/Files/images/1_bereznya_2021_rk/1.JPG

/Files/images/1_bereznya_2021_rk/2.JPG

/Files/images/1_bereznya_2021_rk/Изображение0002.JPG

/Files/images/1_bereznya_2021_rk/Изображение0003.JPG

/Files/images/1_bereznya_2021_rk/Я 86.JPG

/Files/images/1_bereznya_2021_rk/Я 87.JPG

/Files/images/1_bereznya_2021_rk/Я 88.JPG

/Files/images/1_bereznya_2021_rk/Я 89.JPG

/Files/images/1_bereznya_2021_rk/Я 90.JPG

/Files/images/1_bereznya_2021_rk/Я 91.JPG

/Files/images/1_bereznya_2021_rk/Я 92.JPG

/Files/images/1_bereznya_2021_rk/Я 93.JPG

/Files/images/1_bereznya_2021_rk/Я 94.JPG

/Files/images/1_bereznya_2021_rk/Я 95.JPG

/Files/images/1_bereznya_2021_rk/Я 15.JPG

/Files/images/1_bereznya_2021_rk/Я 97.JPG

/Files/images/1_bereznya_2021_rk/Я 98.JPG

/Files/images/22_jovtnya_2019/Изображение0005 (4).JPG

Моніторинг "Організація харчування у закладі у 2020-2021 н.р." Протягом вересня у закладі було проведено моніторинг з організації харчування у шкільній їдальні. Публікуємо результати моніторингу.

Результати можна переглянути перейшовши за посиланням wym-1605090594474


Поговоримо про харчування

Харчування – річ серйозна. Особливо, коли мова йде про харчування дітей. Адже від правильного дитячого раціону харчування залежить якість навчання у закладі. Тому ініціативна група з числа педагогів та батьків вирішила довідатися , чим харчують учнів у шкільній їдальні, чи впроваджують у цей процес НШХ (нове шкільне харчування) від Є. Клопотенка.
Представники групи відвідали шкільну їдальню, поспілкувалися з учнями, кухарями. Процес впровадження страв від Є. Клопотенка неухильно рухається вперед, з кожним днем цих страв у нашому шкільному меню стає все більше. Хоча, правди ніде діти, учні всеодно віддають перевагу булочкам, випічці перед гарячим харчуванням. Ми опитали 15 учнів, які перебували в цей час в їдальні, і з’ясували, що семеро купили гарячий обід, а восьмеро – кондитерські вироби.
Проте учні 4-го класу із задоволенням споживали обід і залюбки відповідали на наші запитання. Зокрема, їм подобається їжа і шкільній їдальні, вони полюбляють гарячі страви, особливо, якщо це страви від Клопотенка, і зовсім не проти поласувати смаколиками, які продаються в буфеті.
Харчуйтеся правильно, споживайте більше вітамінів і будьте здорові! Всім смачного!
Грекова І.Ю., ЗДВР

/Files/images/22_jovtnya_2019/66D87987-EF71-4C19-8110-EA449E3786F5.jpeg

/Files/images/22_jovtnya_2019/905527F1-18DE-45F9-A265-62CF35EC3302.jpeg

Кiлькiсть переглядiв: 1164

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.